Een miskraam is vaak erg pijnlijk. Zeker als meerdere miskramen elkaar opvolgen. Gelukkig is het met goede preventie mogelijk om het risico op een miskraam te verlagen.
Preventie: een waardevolle aanpak voor miskramen
- Bruin bloedverlies aan het einde van je menstruatie
- Baarmoederhalsslijm van slechte kwaliteit
- Te korte of verschillende lange post-ovulatoire fases
- Premenstrueel spotten
- Premenstrueel syndroom

Hoe ontstaat een miskraam?
De interactie tussen het embryo en zijn moeder is gebaseerd op verschillende factoren: hormonen, bloedstolling, immuunreacties, genetische factoren, ...
Om een zwangerschap goed te laten beginnen, is het belangrijk dat al deze factoren op de juiste manier op elkaar afgestemd zijn. Als dit niet het geval is, kan de ontwikkeling van het jonge kind verstoord of zelfs onderbroken worden.
Het is niet mogelijk om een miskraam effectief te behandelen als deze al is begonnen, maar met een gerichte therapie is de kans groot dat het niet gebeurt.
Hoe kan een miskraam worden voorkomen?
Artsen die gespecialiseerd zijn in herstellende reproductieve geneeskunde werken op basis van tientallen jaren ervaring om het risico op een miskraam te verkleinen.
De behandeling in de FertilityCare-kliniek verloopt in twee fasen:
- Pre conceptuele diagnose en behandeling
Gericht onderzoek naar de cyclus en indien nodig therapie ter verbetering van de cyclus: een goede cyclus is de beste basis voor een goede zwangerschap. - Hormonale monitoring en, indien nodig, medicamenteuze ondersteuning tijdens de zwangerschap
Vaak is het nodig om de behandeling voort te zetten tijdens de zwangerschap om het beloop te verbeteren en het risico op complicaties te verlagen. De voorgeschreven behandelingen vormen uiteraard geen enkel risico voor moeder en kind.
Meer weten?
Neem contact met ons op of kom vrijblijvend naar een van onze informatieavonden.