Preventie van miskramen

30 jaar internationale medische ervaring

Waar of fout ?

Vroege miskramen komen vaak voor.
Waar. Het feit dat miskramen vaak voorkomen, betekent echter niet dat het onvermijdelijk is.

De meeste vroege miskramen ontstaan door een chromosomale afwijking in het embryo. De natuur doet het goed.
Onzeker. Hoewel genetica een rol kan spelen, zijn de oorzaken van miskramen vaak meervoudig: hormonale disfunctie, ovulatieproblemen, bloedstollingsproblemen, immunologische problemen, enz. Behandeling van deze afwijkingen vermindert duidelijk het risico op een miskraam.

Een miskraam is niet te voorzien.
Fout. Vrouwen die hun cyclus met het FertilityCare-systeem observeren, kunnen zelf op hun cycluskaart biologische signalen herkennen die wijzen op een verhoogd risico op een miskraam: bruine bloeding aan het einde van hun menstruatie, slecht baarmoederhalsslijm, te een te korte of verschillend lange postovulatoire fase, premenstruele spotting, etc. De klinische ervaring heeft geleerd dat deze tekens zeer betrouwbaar zijn bij het inschatten van het risico op miskramen.

Je kunt een miskraam niet voorkomen als het is begonnen.
Waar. Hoewel het mogelijk is om een miskraam te voorkomen, kan dit niet worden voorkomen als het eenmaal is begonnen.

Vaak wordt de oorzaak van een enkele miskraam niet gevonden.
Waar. Meestal zal een arts niet stilstaan bij een enkele miskraam. Er zijn vaak meerdere opeenvolgende miskramen nodig om verder diagnostiek naar de oorzaak te gaan verrichten.

Een miskraam is vaak erg pijnlijk. Zeker als meerdere miskramen elkaar opvolgen. Gelukkig is het met goede preventie mogelijk om het risico op een miskraam te verlagen.

miskraamfoto

Preventie: een waardevolle aanpak voor miskramen

Met het FertilityCare cyclus-monitoring kunt u het risico op een miskraam op individuele basis beoordelen – en dat zelfs voordat u medische onderzoeken moet ondergaan: in gevallen van afwijkingen die het risico op een miskraam verhogen geeft het lichaam van de vrouw signalen van waarschuwing:
 
  • Bruin bloedverlies aan het einde van je menstruatie 
  • Baarmoederhalsslijm van slechte kwaliteit 
  • Te korte of verschillende lange post-ovulatoire fases
  • Premenstrueel spotten
  • Premenstrueel syndroom
… zoveel eenvoudige symptomen die wijzen op disfuncties en een verhoogd risico op een miskraam.
Door de cyclus van de vrouw te observeren, kan elk paar daarom zien of ze een verhoogd risico lopen op een miskraam - en zelfs voordat het zich voordoet.
 
graf3Voorbeelden van afwijkingen die aan het licht komen uit de FertilityCare-cycluskaart en wijzen op een verhoogd risico op een miskraam (bruine bloeding aan het einde van de menstruatie, beperkte slijmcyclus, korte fase na de eisprong, premenstrueel spotting) 
 
 

Hoe ontstaat een miskraam?

De interactie tussen het embryo en zijn moeder is gebaseerd op verschillende factoren: hormonen, bloedstolling, immuunreacties, genetische factoren, ...
Om een zwangerschap goed te laten beginnen, is het belangrijk dat al deze factoren op de juiste manier op elkaar afgestemd zijn. Als dit niet het geval is, kan de ontwikkeling van het jonge kind verstoord of zelfs onderbroken worden.
Het is niet mogelijk om een miskraam effectief te behandelen als deze al is begonnen, maar met een gerichte therapie is de kans groot dat het niet gebeurt.

 

afb5

 

Hoe kan een miskraam worden voorkomen?

Artsen die gespecialiseerd zijn in herstellende reproductieve geneeskunde werken op basis van tientallen jaren ervaring om het risico op een miskraam te verkleinen.

De behandeling in de FertilityCare-kliniek verloopt in twee fasen:

  • Pre conceptuele diagnose en behandeling
    Gericht onderzoek naar de cyclus en indien nodig therapie ter verbetering van de cyclus: een goede cyclus is de beste basis voor een goede zwangerschap.
  • Hormonale monitoring en, indien nodig, medicamenteuze ondersteuning tijdens de zwangerschap
    Vaak is het nodig om de behandeling voort te zetten tijdens de zwangerschap om het beloop te verbeteren en het risico op complicaties te verlagen. De voorgeschreven behandelingen vormen uiteraard geen enkel risico voor moeder en kind.
Randvoorwaarden voor een therapie in de FertilityCare-kliniek U vraagt zich af of een behandeling in de FertilityCare-kliniek bij u past? Zoals elke medische methode zijn er grenzen en limieten aan verbonden. De meest belangrijke hebben wij hier voor u verzameld.

Meer weten?

Neem contact met ons op of kom vrijblijvend naar een van onze informatieavonden.

Voldragen zwangerschap!

Na een miskraam horen we vaak: “Dat gebeurt vaak. Volgende keer zal het lukken.” Gelukkig is dit in de meeste gevallen zo.

Maar als dat bij uw niet het geval is, moet u weten dat met gerichte therapie de kans op het voorkomen van een miskraam groot is.

Miskraam: een fatalisme?

Nee! Miskramen zijn te voorkomen dankzij

  • een individuele diagnostiek naar de oorzaken
  • een pre-conceptionele behandeling
  • medische begeleiding tijdens de zwangerschap

Tot 80% van de vrouwen die herhaaldelijk een miskraam hebben gehad, konden hun zwangerschap voldragen. (1)

(1) The Medical and Surgical Practice of NaProTechnology, Thomas W. Hilgers, M.D.

Quote

Na vijf miskramen in de eerste weken en drie miskramen tussen de 13e en de 24e week nu eindelijk een voldragen zwangerschap.

 

© 2022 FertilityCare