Preventie van miskramen

30 jaar internationale medische ervaring

Waar of fout ?

Vroege miskramen komen vaak voor.
Waar. Het feit dat miskramen vaak voorkomen, betekent echter niet dat het onvermijdelijk is.

De meeste vroege miskramen ontstaan door een chromosomale afwijking in het embryo. De natuur doet het goed.
Onzeker. Hoewel genetica een rol kan spelen, zijn de oorzaken van miskramen vaak meervoudig: hormonale disfunctie, ovulatieproblemen, bloedstollingsproblemen, immunologische problemen, enz. Behandeling van deze afwijkingen vermindert duidelijk het risico op een miskraam.

Een miskraam is niet te voorzien.
Fout. Vrouwen die hun cyclus met het FertilityCare-systeem observeren, kunnen zelf op hun cycluskaart biologische signalen herkennen die wijzen op een verhoogd risico op een miskraam: bruine bloeding aan het einde van hun menstruatie, slecht baarmoederhalsslijm, te een te korte of verschillend lange postovulatoire fase, premenstruele spotting, etc. De klinische ervaring heeft geleerd dat deze tekens zeer betrouwbaar zijn bij het inschatten van het risico op miskramen.

Je kunt een miskraam niet voorkomen als het is begonnen.
Waar. Hoewel het mogelijk is om een miskraam te voorkomen, kan dit niet worden voorkomen als het eenmaal is begonnen.

Vaak wordt de oorzaak van een enkele miskraam niet gevonden.
Waar. Meestal zal een arts niet stilstaan bij een enkele miskraam. Er zijn vaak meerdere opeenvolgende miskramen nodig om verder diagnostiek naar de oorzaak te gaan verrichten.

Een miskraam is vaak erg pijnlijk. Zeker als meerdere miskramen elkaar opvolgen. Gelukkig is het met goede preventie mogelijk om het risico op een miskraam te verlagen. 

miskraamfoto

Preventie: een waardevolle aanpak voor miskramen

Preventie van miskramen is van essentieel belang voor paren die een gezonde zwangerschap nastreven.

De interactie tussen het embryo en de moeder tijdens de zwangerschap is complex en afhankelijk van verschillende factoren, zoals hormonen, bloedstolling, immuunreacties en genetische factoren. Wanneer deze factoren niet goed op elkaar zijn afgestemd, kan de ontwikkeling van het embryo verstoord worden, wat kan leiden tot een miskraam. Hoewel een miskraam niet effectief kan worden behandeld nadat deze is begonnen, kunnen gerichte therapieën helpen om het risico op een miskraam te verkleinen en bij te dragen aan miskraampreventie.
 
afb5ned
 
Het lichaam van de vrouw geeft vaak signalen van waarschuwing voor afwijkingen die een risico op een miskraam kunnen aantonen. Onder andere bruin bloedverlies rondom de menstruatie of, te korte of onregelmatige post-ovulatoire fasen. Door de cyclus van de vrouw te observeren en deze signalen te herkennen, kunnen paren hun risico op een miskraam in kaart brengen en proactief stappen ondernemen om dit risico te verminderen.
 
 
graf3Voorbeelden van afwijkingen die aan het licht komen uit de FertilityCare-cycluskaart en wijzen op een verhoogd risico op een miskraam (bruine bloeding aan het einde van de menstruatie, beperkte slijmcyclus, korte fase na de eisprong, premenstrueel spotting) 
 
 
 
Zo biedt het FertilityCare cyclus-monitoring een waardevolle preventieve aanpak om het risico op een miskraam op individuele basis te beoordelen, nog voordat medische onderzoeken noodzakelijk zijn. 
 

Hoe kan een miskraam worden voorkomen?

Artsen die gespecialiseerd zijn in herstellende reproductieve geneeskunde werken op basis van tientallen jaren ervaring om het risico op een miskraam te verkleinen.

De behandeling in de FertilityCare-kliniek verloopt in twee fasen:

  • Pre conceptionele diagnose en behandeling
    Gericht onderzoek naar de cyclus en indien nodig therapie ter verbetering van de cyclus: een goede cyclus is de beste basis voor een goede zwangerschap.
  • Hormonale monitoring en, indien nodig, medicamenteuze ondersteuning tijdens de zwangerschap
    Vaak is het nodig om de behandeling voort te zetten tijdens de zwangerschap om het beloop te verbeteren en het risico op complicaties te verlagen. De voorgeschreven behandelingen vormen uiteraard geen enkel risico voor moeder en kind.

Randvoorwaarden voor een therapie in de FertilityCare-kliniek

U vraagt zich af of een behandeling in de FertilityCare-kliniek bij u past? Zoals elke medische methode zijn er grenzen en limieten aan verbonden. De meest belangrijke hebben wij hier voor u verzameld.

 

Meer weten?

Neem contact met ons op of kom vrijblijvend naar een van onze informatieavonden.

Voldragen zwangerschap!

Na een miskraam horen we vaak: “Dat gebeurt vaak. Volgende keer zal het lukken.” Gelukkig is dit in de meeste gevallen zo.

Maar als dat bij uw niet het geval is, moet u weten dat met gerichte therapie de kans op het voorkomen van een miskraam groot is.

Miskraam: een fatalisme?

Nee! Miskramen zijn te voorkomen dankzij

  • een individuele diagnostiek naar de oorzaken
  • een pre-conceptionele behandeling
  • medische begeleiding tijdens de zwangerschap

Tot 80% van de vrouwen die herhaaldelijk een miskraam hebben gehad, konden hun zwangerschap voldragen. (1)

(1) The Medical and Surgical Practice of NaProTechnology, Thomas W. Hilgers, M.D.

Quote

"Na vijf miskramen in de eerste weken en drie miskramen tussen de 13e en de 24e week nu eindelijk een voldragen zwangerschap.

 

© 2022 FertilityCare

Selecteer de taal